Norra Timber investerar 400 miljoner i ny röntgen

Med ny avancerad röntgenteknik under installation på Norra Timbers sågverk i Sävar och Kåge kommer vi kunna se stockens inre egenskaper och avgöra vilken typ av produkter som träet i stockens olika delar lämpar sig bäst för.

– Investeringen uppgår till hela 400 miljoner, säger Henrik Jönsson, industrichef på Norra Timber. 

Publicerad 12 juni 2024

Foto Victor Lundberg och Microtec

Sågverket i Sävar köpte in sin första röntgenutrustning 2017. Då ökade produktionen av brädor med 6 000 kubikmeter om året, vilket motsvarar 100 lastbilar med släp. Nu har Norra Timber investerat ytterligare 400 miljoner kronor vid sina industrier för att de ska fortsätta vara i teknisk framkant med toppmodern röntgenteknik som främsta komponent. 

Utöver att ge information om hur stockarna ska vridas för att man ska få ut fler plankor, kommer den nya utrustningen, med hjälp av AI, även att ge information om stockens kvalitet och vilken typ av produkter som träet i stockens olika delar lämpar sig för.
 
– Det handlar om skiktröntgen precis som på sjukhus. Skillnaden är att scanningen går snabbare, varje stock tar bara två sekunder, säger Henrik Jönsson. 

Scanner på Kåge såg

Installationen kostar hela 400 miljoner och ska vara helt klar hösten 2025. Då flyttas röntgenmomentet till det allra första steget på sågverken. När lastbilarna kommer in med stockarna ska varje stock scannas för att få fram dimensionen och information om stockens inre egenskaper.

– Genom att scanna stockarna direkt kan vi sortera dem efter kvalitet och olika inre egenskaper. Om en kund vill ha fina plankor till möbler – utan kvistar och med en speciell torkning – kan vi redan från början identifiera vilka stockar som skulle passa bäst för den kunden. Redan innan vi sågat, säger Henrik Jönsson.

Han tillägger:

– Med hjälp av röntgen kan man också simulera hur många brädor som är optimalt att ta ut ur stocken, vilket minskar svinnet. På så vis kan vi få ut så mycket värde som möjligt av varje stock. En stock med en större kvist kan man med hjälp av underlaget från röntgen vrida så att kvisten bara hamnar på en bräda och brädan intill blir kvistfri. Stockarna står för 75 procent av vår kostnad, därför vill vi få ut så mycket värde som möjligt av varje stock.

Det primära syftet med investeringen är att kunna koppla produktionsdata till varje ”stockindivid”. I framtiden kan även varje stock komma att märkas med ett ID-nummer – ett fingeravtryck.

– Spårbarhet och uppgifter om träets miljöbelastning kommer att bli en konkurrensfördel. Det blir även en drivkraft för oss själva att jobba mer med hur vi kan påverka den biten, säger Henrik Jönsson och fortsätter:

– Om något går fel i produktionen, att en planka blir dålig, kan vi, genom att kartlägga alla plankor, lätt gå tillbaka och se exakt var i produktionen det gått snett. Vi kan även se hur mycket energi som gått åt för varje produkt och därmed få en bättre kostnads- och miljökontroll.

Investeringarna säkerställer att Norra Timbers sågverk fortsätter ligga i teknisk framkant och vara konkurrenskraftiga för framtiden.

Henrik Jönsson, industrichef Norra Timber