Norra Timber världsunika – ”otroligt hög tekniknivå”

Norra Timber har investerat stort i sågverket i Kåge. En helt ny 300 meter lång timmersortering är på plats, liksom en ny datortomograf, som ger fullständig insikt i stockarnas inre egenskaper. En viktig del i scanningen är spårbarheten – att varje stock kan identifieras individuellt, precis som en människa kan identifieras med dna eller fingeravtryck.

– På så vis kan vi matcha exakt rätt stock till rätt kund eller rätt produkt. Då minskar vi högen av sågat som ingen vill köpa, säger Jens Flodin, produktionsoptimerare på Norra Timber.

Text Elin Olsson Publicerad 11 oktober 2024

FotoVictor Lundberg

2008 skrev Jens Flodin en avhandling om spårbarhet, med utgångspunkt att trä är en biologisk produkt där varje stock är en unik individ, precis som oss människor.

– Redan tidigare fanns det projekt där man följde ett delflöde genom hela produktionen med så kallade RFID-taggar, som står för radio-frequency identification och är en teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen. Ett annat sätt att erhålla sammankopplad data från produktionskedjan är traditionella provsågningar, men dessa innebär ett stort manuellt arbete. Alla stockar ska märkas och sedan får man hålla koll på i vilken ordning stockarna kommer och handskriva nummer på planken i råsorteringen i justerverket. Men nu när vi har vår datortomograf, alltså CT-scanner, blir arbetet betydligt enklare på en betydligt större del av flödet och kräver inte lika mycket administration, säger Jens Flodin.

Med spårbarheten från CT-scannern kan man i förlängningen följa stocken från sin avverkningsplats till slutprodukt. Men man kan också se vad stocken lämpar sig bäst för.

– Våra kunder har olika krav. Vissa kan ha ganska specifika krav på viss andel kärnvirke, till exempel. Sågar du då stockar där du inte har gjort någon försortering kan man få en saftig resthög som inte uppfyller kraven på kundens produkter. Det kan också handla om att man har sågat till udda dimensioner eller torkat till en viss torkningsgrad för att det ska bli svårt att få iväg produkterna och få betalt, säger Jens Flodin.
Men om man istället har scannat stocken och gett den ett fingeravtryck kan du identifiera vilken slutprodukt som kunden vill ha – och precis vilka stockar som ska användas.

– Då minimerar du högen som ingen vill ha sedan. Det är den stora nyttan, säger Jens Flodin.

Jens Flodin, produktionsoptimerare på Norra Timber

En annan fördel med CT-scannern är att det väldigt noggrant går att bedöma hur mycket på stocken som är bark och hur mycket som är ved.

– Lyckas man med det är det ekonomisk vinst direkt – för vi vill gärna veta på millimetern hur mycket bark och ved det är, säger Jens Flodin.

Sävar Såg är också på gång med en liknande såglinje som Kåge, och Jens Flodin menar att det är världsunikt med så hög tekniknivå.

– Det finns ungefär ett tiotal liknande anläggningar ute i världen – och två av dem finns i Norra Timbers sågverk. Vi ligger absolut i fronten av utvecklingen, säger Jens Flodin och tillägger:

– Det här är ett sätt att överleva långsiktigt. Man måste nyttja stockarna, som har stått länge i skogen, till det de är bäst lämpade för. Det är ren överlevnad.