Precis som många andra företag är Norra Timber aktivt inom råvaruhandel. När det rör just råvaruhandel, som trä, stål, olja och el till exempel, så rör allt sig i en priscykel uppåt och nedåt – det står aldrig stilla. Avgörande är utbud och efterfrågan – om efterfrågan är stor så stiger priset och om utbudet är för stort så faller det. Just nu har skogsråvaran timmer och massaved aldrig haft så hög kostnadsnivå som sedan mitten av nittiotalet. I andra änden har vi skogens produkter som ligger i botten av en konjunkturcykel – bara stålet är värre. I en träförädlingsindustri, där man bland annat gör plank och bräder, krävs det att det måste finnas ett förädlingsvärde. Men när kostnaden på råvaran är så hög blir det problem. Det är tuffa tider nu och sågverk i Sverige och Finland har börjat varsla.
Jag tror att produktionskapaciteten i förlängningen kommer att reduceras. Den ackumulerade produktionen i Sverige i år har gått ned tre procentenheter jämfört med förra året – och i Finland har produktionskapaciteten minskat med sex procent i sågverken. Fortsätter den tuffa utvecklingen kommer produktionskapaciteten i branschen att tvingas minska då produktionsstopp och till och med nedläggningar av industrier i Norden inte kan uteslutas.
Tittar man på världens största trävarumarknad – USA – så bottnade priserna på sågade trävaror till en all time low-nivå i juli. Och de låga priserna gör att man drar ned kraftigt på produktionen. Räntenivån i USA är till och med högre än i Europa. I USA kan ett villalån kosta 7 procent i ränta och det har lett till en drastisk minskad efterfrågan på villor, vilket skapat en överproduktion. Men egentligen är situationen i Europa parallell. Vid inflationsbekämpning är ett vanligt verktyg att höja räntan och då blir det dyrt för låntagarna. Det gör att man kanske inte köper den där sommarstugan eller startar byggprojektet som man hade tänkt. Så USA är en bra spegel av utvecklingen totalt sett.
Men vi har ytterligare en stor marknad – Kina – och där har man en reell byggkris. De har förbyggt sig. Stora fastighetsutvecklingsbolag står med en massa fastigheter som är svårsålda – det är tvärnit även där. I Kina har vi även ryssarna som inte kan exportera till någon annan marknad än Kina. De trycker ut sina trävaror där och konkurrerar därmed ut andra länder – även Sverige.
En annan viktig marknad för bland annat Sverige och Finland är Nordafrika. Dit minskade dock exporten med hela 40 procent till i juni i år. Samtidigt finns det risk för krig i Mellanöstern, vilket bland annat kan driva upp fraktkostnaderna och därmed försämra konkurrenskraften.
Men när det gäller Norra Timbers lagerutveckling jämfört med branschen så ser det positivt ut. Norra Timber har ett oförändrat lager, vilket visar att Norra Timber har sålt bättre än konkurrenterna. Att Sveriges trävarulager ökat under våren och sommaren är ett mörkt moln i branschen. Lagret ökar och produktionen minskar, samtidigt som det är högsäsong – det är ovanligt. När det gäller utvecklingen i branschen gällande timmerlagren är utvecklingen en stadig minskning.
När det gäller produktionstakten har norra Sverige klarat sig bra i jämförelse med övriga Sverige – och framför allt Finland – men det kritiska är fortfarande råvarukostnaden och råvarutillgången. I dag utgörs 70–80 procent av sågverkets kostnader av inköp av timmer. För att man ska ha en bra kalkyl måste den siffran maximalt vara 60 procent.
Jag tror på tre räntesänkningar i år och två till tre räntesänkningar nästa år och att reporäntan kan vara nere på två procent till nästa höst. Då kan byggandet komma igång igen!